Avantajul Artistilor


Societatea, Protectoarea artistilor care picteaza cu gura si piciorul

Cooperativa mondiala a Artistilor care picteaza cu gura si piciorul, a fost infiintata in 1957, la initiativa lui A.E. Stegmann, care in urma poliomielitei a ramas fara posibilitatea de a-si mai utiliza bratele si mainile. Este vorba despre o Organizatie de ajutor reciproc, formata din artisti cu un handicap grav.

Pana la infiintarea cooperativei, artistii cu dizabilitati au fost sustinuti financiar de apropiati ( familie, rude, prieteni) si de ajutorul social. Handicapul lor, face deosebit de dificila stabilirea unei retele de contact, necesara in distribuirea operelor lor. Acesta este motivul pentru care, cooperativa, incredinteaza atat editura lucrarilor artistilor, sub forma de reproducere pe carti postale, calendare, cat si distributia editurilor, stabilite in aproape 50 de tari.

In acest fel, cooperativa asigura independenta financiara a membrilor sai, care se simt recunoscuti ca si membri activi ai societatii, capabili sa isi asigure existenta. Nu vor mai fi vazuti ca si persoane infirme, obligati sa primeasca mereu de la altii, ci ca si creatori recunoscuti din punct de vedere social.

Henri-Clairy Hembert, artist care picteaza cu piciorul

Pictura m-a ajutat enorm, ea mi-a pictat viata dincolo de asteptarile avute.

Am pornit de la o panza neguroasa, care s-a inseninat de-a lungul anilor, ma trezesc din scene care au prins forme. Am o viata de cuplu cu Dalila, sosirea acestui cadou minunat din cer, micutul nostru Noe. El e lumina vietii mele care s-a intensificat si mai mult odata cu sosirea fratelui sau mai mic, Adam. Asta am primit, o adevarata familie!

In prezent, viata mea are un sens, traiesc pentru munca mea, care e pictura si pentru tot ceea ce mi-a adus ea. Ii sunt recunoscator.


Interesul Artistilor

Dupa ce cooperativa a fost creata in 1957, membrii au devenit proprietarii si ei detin si controlul. Fiecare isi poate exprima opinia asupra gestiunii. Acest lucru le permite sa duca o viata linistita, in ciuda handicapului si de a-si stabili un scop in viata.

Artistii cu talent promitator, primesc o bursa de studiu care le va permite sa evolueze artistic si le pune la dispozitie fonduri pentru material si cursuri.

Membrii artisti primesc un venit lunar pentru tot restul vietii, chiar daca starea lor de sanatate nu le va mai permite sa picteze. O terta persoana le este indispensabila in viata de zi cu zi. Artistii primesc de asemenea o subventie anuala. Este de stiut ca o persoana cu dizabilitati are cheltuieli mult mai mari decat o persoana normala. In functie de handicapul si gradul acestuia, artistii au nevoie de scaune cu rotile, unii au nevoie de aparate de oxigen, echipamente adaptate ( deci scumpe), la care se adauga costurile asistentei terte, sau tertelor persoane.

Acest avantaj contribuie la linistea starii de spirit a artistului si ii va permite sa se concentreze asupra lucrarilor sale. Datorita cooperativei, artistii ies din izolarea impusa de handicapul lor. Au ocazia de a se intalni la conferinte, expozitii si alte evenimente organizate de cooperativa, unde au posibilitatea de a interactiona, de a impartasi cunostinte si experiente.


Ce se intampla cu lucrarile originale?

Vom fi tentati sa credem ca datorita tragediei din viata lor si a dificultatii muncii lor, acesti artisti au inclinatii inspre picturi sumbre, intunecoase, dar nu, ei picteaza bucuria vietii si a sperantei.

Se vede in aceste lucrari felul cum au fost concepute: in linistea unei vieti retrase. La vederea formelor precise si “bine cantarite” ale acestor peisaje, naturi moarte si portrete, se simte timpul si dragostea pe care artistii l-au consacrat. Pe de alta parte se gaseste o puternica aspiratie la transfigurarea cotidianului, evidentiind o bucata din natura, o privire afectuoasa asupra vecinilor, sau aspecte ale vietii printr-o inclinatie artistica inspre o viata mai buna, care l-ar clasifica intr-un romantic daca nu am sti ca aceasta transpunere este plina de suferinta personala.

Descoperim in acesti pictori artisti care exprima dorinta de a trai, intensitatea sentimentelor in teme religioase, figuri simbolice, iar altii care picteaza realismul traditional, lumea din jurul lor, peisaje, animale si oameni. Gasim tablouri care redau cu o atingere delicata in culori pastel o atmosfera discreta. Alte tablouri cu caracteristici robuste, exprima prin generozitatea trasaturilor pensulei, o personalitate puternica si energica, pe care nimeni nu si-ar putea imagina ca provine de la o persoana care este in imposibilitatea de a se impune in mod normal, asa ca el cucereste fiecare centimetru al lucrarii doborandu-si astfel adversarul. Exista printre acesti artisti, poeti ai naturii. Ei adora un cer si un orizont clar si transparent, imagini pretioase cu obiecte frumoase, zonele meridiene unde soarele straluceste mereu iar marea e albastra. Altii, dimpotriva, reflecta prin peisaje indraznete si portrete banale diferite temperamente si viziuni asupra lumii.

Lucrarile originale sunt proprietatile fiecarui artist, pe care le poate vinde in conditiile si la pretul stabilit de el. Societatea ajuta la vanzarea operelor in expozitii. Reproduceri ale lucrarilor sunt disponibile si la magazinul nostru online.