Putina Istorie


Crearea organismului prin A.E. Stegmann, artist care picteaza cu gura

Debutul cooperativei Artistii care picteaza cu gura si piciorul, e inapoi pe la 1957. A fost la initiativa lui Arnulf Erich Stegmann, artist care picteaza cu gura, ca aceasta organizatie sa fie creata. El a pierdut total functia de utilizare a mainilor in urma poliomielitei, contractate la varsta de 2 ani. A reusit la o varsta frageda sa devina “un cineva” si nu a depins de nimeni, depunand o energie feroce pentru a invata sa picteze cu gura. Gratie talentului sau combinat cu o pregatire artistica solida, el a devenit repede un artist remarcabil.

De la varsta de 20 de ani, el a fost convins, ca, in calitate de artist cu handicap, este posibil sa se obtina o anumita independenta materiala si sa nu mai depinda de ajutoarele sociale.

Pentru a-si castiga traiul si pentru a trai din arta lui, el a infiintat in 1932, propria sa editura pentru a comercializa carti cu reproduceri ale operelor sale. Dar, creatiile sale de “critica sociala” l-au costat inchisoare timp de 15 luni in 1934. Eliberat la 4 martie 1936, se muta la Deisenhofen. Fiind sub supraveghere politica pana la sfarsitul razboiului, in 1945 i-a fost interzis sa picteze si sa isi publice lucrarile.

Dupa al 2-lea razboi mondial A.E.Stegmann si-a redeschis editura sub numele expresiv “Cu toate acestea…”

De la handicap la creatie, un mod de a parcurge drumul

Incurajat de succesul sau comercial din trecut, el a dorit sa dea, de asemenea, si altor artisti cu handicap posibilitatea de a fi independenti financiar, prin activitatea lor artistica. El a intreprins numeroase calatorii in cautarea altor artisti care picteaza cu gura si piciorul, pentru a concretiza idea de asociatie pentru a putea expune lucrarile artistice ale membrilor sai.

O organizatie de auto-asistenta pentru artistii care picteaza cu gura si piciorul a luat nastere in 1953-1954, sub numele de Liga Artistilor care picteaza cu gura si piciorul. In 1957 el a fondat Cooperativa Internationala a Artistilor care picteaza cu gura si piciorul, unde a fost presedinte pana la moartea sa.

Cei 17 membri fondatori ai cooperativei provin din 8 tari europene. Peste 800 de artisti care picteaza cu gura si piciorul, fac astazi parte din asociatie, iar, astfel au gasit un nou sens al vietii. Arnulf Erich Stegmann a fost mereu mandru pentru reusita sa de a oferi membrilor cooperativei posibilitatea de a se consacra muncii lor artistice, fara a mai avea grija zilei de maine…

Astazi, prin reproducerea si expunerea lucrarilor lor pe carti postale, calendare…oferite spre vanzare, peste 800 de artisti si-au recapatat demnitatea si traiesc sub deviza:” Nu avem nevoie de mila, va rugam!”

Cariera exceptionala a fondatorului asociatiei, un om si un artist extraordinar, este relatata in cartea de biografie A.E. Stegmann.

Fanny Bourgeois-Le Boulaire, artista care picteaza cu gura

Cooperativa imi da o sansa de a trai din munca mea, munca care e o placere. M-am alaturat asociatiei la varsta de 9 ani. Astazi ma dedic in totalitate picturii si activitatilor rezultate din ea: evenimente, expozitii, participarea la cursuri de pictura…Cooperativa este o Organizatie la nivel mondial care imi permite sa cunosc si alti artisti care picteaza ca mine sau cu piciorul. Viata mea este implinita, sunt casatorita, lucrez si am o fiica nascuta in 2010.
Ce idee buna a avut D-nul Stegmann, de a infiinta Asociatia!
Ii multumesc lui si succesorilor lui!


4 Presedinti, succesivi, ai Cooperativei

Arnulf Erich Stegmann,
Presedintele fondator al Cooperativei (1957-1984)

Fondatorul Cooperativei Artisti care picteaza cu gura si piciorul, a devenit si primul presedinte al cooperativei. Multumita initiativei acestui om si a spiritului sau antreprenorial, peste 800 de artisti care nu isi pot utiliza mainile, duc astazi o viata demna de a se dedica activitatilor lor artistice. In pofida dificultatilor de sanatate din ultimii ani de viata, A.E. Stegmann si-a asumat si finalizat creatia vietii sale.

Marlyse Tovae,
Al doilea Presedinte ( 1985 - 2001)

Dupa decesul presedintelui fondator in 1984, Marlyse Tovae a fost aleasa Presedintele Cooperativei Artisti care picteaza cu gura si piciorul. Artista care picteaza cu piciorul, a fost o femeie exceptionala, care si-a asumat rolul de Presedinte cu toata dragostea, curajul si generozitatea, respectand filosofia lui Stegmann. O boala cumplita a invins-o la 28 iulie 2001.

Eros Boniamini ,
Al treilea Presedinte ( 2002 – 2012 )

Ca urmare a absentei Marlysei Tovae, Eros Bonamini, artist care picteaza cu gura, a fost ales al 3-lea Presedinte al Cooperativei Artisti care picteaza cu gura si piciorul. Artist talentat si carismatic, a fost dedicat in totalitate creatiei artistice. El si-a investit timpul cu mare devotament pentru o buna functionare a cooperativei, fiind constient de importanta si responsabilitatea sa ca si Presedinte. Placerea lui a fost sa pregateasca cooperativa pentru a putea intampina viitoarele generatii, oferindu-le posibilitatea de a face parte din Organizatie. S-a stins din viata la varsta de 69 de ani, la 04 noiembrie 2012.

Serge Maudet,
Presedintele actual

Dupa decesul lui Eros Bonamini, in noiembrie 2012, Serge Maudet a fost ales al 4-lea Presedinte al Cooperativei Artisti care picteaza cu gura si piciorul. Artistul, nascut in 1954, este un pilon al Asociatiei din care face parte din 1983. Face parte din Comitetul de Conducere din 2002, iar din Juriu din 2010. Un artist talentat cu o activitate debordanta, curajos si demn, se ocupa in prezent de buna functionare a Cooperativei.