Introducere


Dr. Richard Hiepe, istoric de arta

Picturile, gravurile, desenele si sculpturile artistilor care picteaza cu mana si piciorul provin de la barbati si femei care au fost loviti cu cruzime de soarta si pentru care orice reprezentare artistica parea sa le fie mereu refuzata. Boala, malformatiile congenitale sau un accident au inlaturat utilizarea mainilor lor.

De la handicap la creatie, un mod de a parcurge drumul

Pentru un artist, mai presus de toate, aceasta pierdere pare imposibil de inlocuit. Drumul catre realizarea artistica pare inaccesibil. Ne putem imagina ca sensibilitatea, luminozitatea, acuratetea, bogatia, concizia formelor si a culorilor, liniile si umbrele, care sunt caracteristice unei opere de arta pot fi obtinute fara maini sau brate. Totusi, acest lucru a fost posibil, datorita unei transformari interioare, remarcabile.

Omul are o putere interioara uimitoare, care a insuflat in el o revolta, o incapatanare creativa impotriva imuabilului. Ea conduce acesti artisti sa faca fata dificultatilor inerente in orice lucrare artistica, dificultati care ar putea parea de neinvins chiar si pentru o persoana care isi poseda ambele maini. In lipsa mainilor, sunt gura sau piciorul cele care tin pensula, creionul sau dalta.

Fantezia si vointa indaratnica va permite realizarea lucrarilor pe suport de hartie, panza sau placa de imprimare, chiar si cu instrumente insuficiente.

Dupa aceasta incepe invatarea minunata in cursul careia noii membri dobandesc folosirea unei adrese ca si picturi, desene si gravuri care concureaza si uneori pot depasi lucrari efectuate in conditii normale.

Trebuie sa fii constient de ceea ce reprezinta drumul parcurs pentru a ajunge la asemenea rezultate, de pedepsele fizice si psihice care sunt adesea produse din nefericire. Acesti artisti privati de propriile maini sunt ca si batuti in cuie de scaunele cu rotile pentru totdeauna.

De multe ori, din pacate, un om sanatos nu are idee cum e sa traiesti cu o astfel de boala sau suferinta.

Pentru acesti artisti, creatia este o eliberare care trebuie sa fie inteleasa intr-un sens mai larg decat o simpla proiectie a personalitatii, asa cum se intampla de obicei. Prin lucrarile lor, de la destinul atat de dureros si rupt , ii fac sa devina oameni noi.

Creatii artistice care emana fericire si speranta

Cu toate ca fondul acestor realizari artistice este tragic,artistii isi asuma in aproape toate lucrarile aceeasi inspiratie. In afara unor exceptii, ele reproduc toata frumusetea dulce, vesela, incantatoare, sentimentala ca lumea noastra. Florile, peisajele zambitoare, animale, orizonturi largi si frumusetea interioara a naturii moarte sunt subiectele. Nostalgia, visul, idealul intruchipeaza dorinta arzatoare pentru o existenta lipsita de griji in care toti oamenii traiesc fericiti. Aceste lucrari dau picturii comerciale adevarata valoare, ceea ce o face umana si convingatoare.

Un grup social activ

Unii dintre acesti artisti au finalizat studiile lor de arta inainte de boala sau de accident, cerandu-le sa isi schimbe complet directia. Altii sunt bolnavi sau cu handicap din nastere si au invatat sa picteze mai tarziu, iar altii sunt autodidacti, care au fost in masura sa dea un nou sens vietii lor.

Nu de mult timp acesti artisti au fost considerati cazuri exceptionale, exemple de auto-control eroic. Datorita activitatii Cooperativei artistilor care picteaza cu gura si piciorul, publicul a realizat ca este vorba despre un grup social activ care conteaza. Aceasta asociere este una dintre initiativele sociale cele mai de success ale timpului nostru. Aceasta include in prezent artisti din toata Europa si din afara.

Aceasta forma de asociere permite artistilor cu dizabilitati sa nu depinda de organizatii publice de caritate, dar mai presus de toate, le da sentimentul de a fi, prin propria lor putere, membri ai societatii, capabili sa isi creeze o existenta, o viata falsificata de propriile maini.